C-vitamiinin terveysvaikutukset

c vitamiini lähteet

C-vitamiinin terveydellisiin hyötyihin lukeutuvat muun muassa keripukin, flunssan, lyijymyrkytyksen ja syövän ehkäisy ja hoito. Se tukee elimistön vastustuskykyä ja haavojen parantumista, alentaa verenpainetta, parantaa harmaakaihia, ehkäisee sydänkohtauksia, ylläpitää ihon elastisuutta ja hillitsee astman oireita.

C-vitamiini on yksi tärkeimmistä ja turvallisimmista ravintoaineista. Se on voimallinen antioksidantti ja syntesoi kollageenia, joka vahvistaa verisuonia ja lihaksia. Ihmisen elimistö ei pysty tuottamaan sitä itse, vaan vitamiini täytyy saada ravinnosta tavalla tai toisella. C-vitamiini on vesiliukoinen, joten sen yliannostusriski on hyvin pieni.

C-vitamiinin hyviä lähteitä

Klassisin C-vitamiinin lähteitä ovat tunnetusti sitrushedelmät, appelsiineista ja sitruunasta rypäleisiin. Muita hyviä lähteitä ovat mm. mansikat ja mustikat, kaalit ja muut lehtikasvikset, paprikat ja chilit, perunat, persilja ja kiivi. C-vitamiini haihtuu osittain lämmittäessä, joten ruoan nopea valmistus matalassa lämpötilassa on suositeltavaa ravinteikkuuden säilyttämiseksi.

C-vitamiinin terveysvaikutukset

Ohessa lisätietoa joistain C-vitamiinin terveydellisistä vaikutuksista

Keripukin ehkäisy

Keripukki on C-vitamiinin puutostauti, jonka oireita ovat yleinen heikotus ja väsymys, limakalvojen verenvuoto, ikenien epämuotoisuus sekä läikkien ilmestyminen iholle. Nämä johtuvat elimistön kudosten heikentyessä kollageenin puutteen vuoksi. Kollageeni on tärkeä sidosaine, jonka muodostuksessa C-vitamiini on tärkeässä osassa.

Flunssan hoito

C-vitamiini tukee elimistön vastustuskykyä, ehkäisten flunssaan tarttumista. Se parantaa mahdollistaa raudan imeytymisen ja vahvistaa näin suojaa infektioita vastaan. Siitä on todettu olevan myös hyötyä virustartuntoja vastaan.

Alentaa verenpainetta

Korkea verenpaine johtaa kohonneeseen sydän- ja verisuonitautien riskiin. C-vitamiinin päivittäisen saannin on huomattu alentavan verenpainetta.

Hoitaa verisuonia

C-vitamiinipohjaisen hoidon on todettu laajentavan verisuonia ateroskleroosi-, verenpainetauti-, angina pectoris- ja sydämen vajaatoimintatapauksissa. Ravintolisistäkin saatu C-vitamiini on todettu tehokkaaksi sydän- ja verisuonitautien hoidossa ja ehkäisyssä.

Parantaa lyijymyrkytystä

Lyijymyrkytys on vakva elimistön myrkytystila, jota valitettavasti esiintyy vielä joillain urbaaneilla alueilla. Lyijylle altistuneilla lapsilla on todettu kehityksen ja kasvun häiriöitä. Tästä voi aiheutua käytösongelmia, oppimisvaikeuksia ja jopa alentunutta älykkyyttä. Se voi myös vahingoittaa munuaisia ja nostaa verenpainetta aikuisilla. C-vitamiini alentaa veren lyijypitoisuutta.

Parantaa harmaakaihen

Harmaakaihi on yleisimpiä näköongelmia aiheuttavia silmäsairauksia. Harmaakaihi-silmissä on huomattu olevan vähemmän C-vitamiinia kuin terveissä silmissä. Suuri annostus C-vitamiinia lisää silmiin kulkeutuvaa verta, ehkäisten näin harmaakaihen syntymistä ja tehostaen siitä paranemista.

Hyödyllinen syövänhoidossa

Suuret määrät vihanneksia ja hedelmiä ruokavaliossa vähentää syövän riskiä. Yhteyttä runsaan C-vitamiinin saannin ja alentuneen syöpäriskin kanssa on tutkittu. Yhdessä laajemmassa tutkimuksessa C-vitamiinin huomattiin antibioottien kanssa hoitaneen syöpää paremmin, kuin eräs yleinen syöpälääkitys.

Vähentää sydänkohtauksen riskiä

C-vitamiini alentaa sydänkohtauksen riskiä hoitamalla verensuonien terveyttä ja kohonnutta verenpainetta. C-vitamiinin antioksidanttiset vaikutukset suojelevat elimistöä vapailta radikaaleilta, joiden suuret pitoisuudet ovat yhteydessä sydäntauteihin.

Parantaa mielialaa

C-vitamiini on oleellinen muun muassa noradrenaliinin kaltaisten välittäjäaineiden tuotannossa. Nämä aineet ovat osa aivojen normaalia toimintaa ja vaikuttavat eri tavoin ihmisen mielialaan.

Tehostaa vastustuskykyä

Ihmiskehon immuniteetin suojaaminen on yksi C-vitamiinin tehtävistä. C-vitamiinin on todettu olevan oleellisessa osassa aineenvaihdunnassa ja terveen elimistön ylläpidossa.

Sulkee haavoja

C-vitamiini auttaa haavoja parantumaan tehostamalla kudosten kasvua. Tämä tarkoittaa vähempää verenvuotoa ja nopeampaa haavan umpeutumista.

Säätelee astmaa

Askorbiinihappo vähentää astman oireita. Se suojelee elimistöä saasteilta, jotka pahentavat oireita.

Hoitaa diabetesta

C-vitamiinin huonon saannin on huomattu olevan yleinen diabeteksen osa-aiheuttaja. C-vitamiinilisistä on huomattu olevan hyötyä diabeteksen hoidossa, tehostaen insuliinin ja glukoosin prosessointia.